Een greep columns

Ariba Ariba

Langzaam spel is als het niet snel genoeg gaat.

Als het bankje naast de tee box daadwerkelijk een onderdeel van de baan wordt. Als je alle gesprekonderwerpen voor de derde keer herhaalt. Als je na lang twijfelen welke club je zult gebruiken voor de volgende slag, nog genoeg tijd hebt om je keuze alsnog te betwijfelen. Als je voor de zoveelste keer constateert dat het boterhammenzakje inderdaad leeg is. Dat het gras toch erg mooi groen is en dat je neuzen van je schoenen toch dringend gepoetst moeten worden. Dat het pijntje aan de linkerkant spontaan naar rechts is verplaatst, of zit het toch gewoon links? Dat de hemel een plek is die vaak door de ogen wordt bezocht. Dat het voornaamste geluid dat wordt voortgebracht een combinatie is van een uitgeputte naaktslak en een zieke walrus… AArrgggUUUHh.

Langzaam spel is als een glas dat half leeg is. Als een winter zonder sneeuw, als een byte zonder bit, als een orkest zonder dirigent, een perforator zonder gaatjes, een kwast zonder verf, als yin zonder yang, Romeo zonder Julia en Bert zonder Ernie. Als filosofie zonder Plato en de Mona Lisa zonder de Da Vinci code. Het zou mij niets verbazen als Freud het een coïtus interuptus had gevonden.

Langzaam spel is langzaam. Langzaam spel is loom, is ‘kan ik er iets aan doen’. Langzaam spel is het meest besproken onderwerp in het clubhuis. Is in het ergste geval een boete van $ 12.000 voor professionals. Is bij sommige verenigingen 2 stafslagen voor de flight die meer dan 1 hole achterstand heeft opgelopen. Langzaam spel is niet met een simpele regeling te verhelpen, maar u en ik kunnen er alles aan doen om het tij te keren.

Of niet soms? Heeft u zich al eens afgevraagd wat u er aan doet?

Een citaat van Einstein schijnt te zijn: ‘Twee dingen in het leven zijn oneindig: de onnozelheid van mensen en het heelal. Maar dat laatste daar ben ik niet helemaal zeker van’.

(augustus 2005)

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...