Een greep columns

Metropole Orkest

Het komt meestal weinig ter sprake, maar het zaait vaak grote onrust in de spelonken van de geest.

Het gevaar is vaak groot, maar wordt gemoedelijk genegeerd, omdat het beter uitkomt om het te negeren.

Het is er gewoon niet. En als het zich aandient, dan zien we dan wel weer.

Velen gruwelen er van, terwijl er ook soortgenoten zijn die het zand bewust opzoeken, die het omarmen als een voordeel. Diegenen die het opzoeken zijn meester. Zij zijn de dirigenten van het concert. Zij zijn in staat om harmonie te creëren. Beheersen het vermogen om met de afzonderlijke delen, de symfonie een geheel te laten zijn. Als een Vince Mendoza, die zijn Metropole Orkest samensmeedt tot een herkenbare en oorstrelende compositie. Waarbij de contrabas, de cello, de violen, de blaassectie en de piano, het concertgebouw strelen met volmaakte eenheid.

Diegenen die op onderdelen tekort schieten, willen graag ontwijken. Hopen dat het ontweken zal worden. Een keuze is er niet. Het gebeurt of het gebeurt niet. Het vooropgestelde plan is er natuurlijk wel, maar het slagen hiervan is over het algemeen ongewis. De compositie kraakt, de noten klinken vals en het ritme faalt waardoor de eenheid verloren gaat.

Wanneer eenmaal het ongewenste aanvaard moet worden, is er een kortstondige blik van ontzetting. Een vilein gevoel van falen kan zich meester maken. Robbie Rensenbrink in 1978 in de laatste minuut tegen Argentinië net tegen de paal, Spel zonder Grenzen waarbij het spel verloren wordt terwijl de joker is ingezet, of de finale van het songfestival niet halen omdat Armenië in het Oosten meer sympathie heeft dan het betrokken Nederland.

De opdracht is simpel. De uitvoering van vitaal belang. Het resultaat een gok. Een Obama-vs-Hilaryparadox ontstaat. Een keuze moet worden gemaakt, maar het spel is nog lang niet gespeeld, het eindresultaat staat niet vast.

De ogen worden kleiner. De concentratie versterkt. De handen knijpen zacht en de voeten verankeren zich. Het moment nadert. De gedachten flitsen door het hoofd, scannen de motoriek en de overtuiging van de geest. God zegene de greep.

Een bunker blijft een lastige hindernis.

(verscheen juni 2008)

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...