Een greep columns

Mag het iets meer zijn?

Of het nu Kelvin, Fahrenheit of Celsius is, het moet wel kloppen.

Ons Koninklijk weerinstituut in De Bilt had de thermometer te dicht bij een boom staan. Hierdoor is de temperatuur in de afgelopen 600 jaar, of wellicht iets minder lang, 0,5 °C te hoog gemeten. Alle statistieken kunnen zo de prullenbak in, terwijl het geestelijke leed over te warme dagen zich langzaam meester begint te maken over alle warmbloedigen die, schijnbaar bevangen door de hitte, met terugwerkende kracht moeten constateren dat het eerder mee viel dan tegen. Zo’n mededeling doet het imago van de boom trouwens ook geen goed; de opwarming van de aarde gaat al hard genoeg.

PVV-kamerlid Hero Brinkman is in het nieuws omdat hij in het Haagse café Nieuwspoort de barman een enorme dreun voor z’n harses heeft gegeven. Deze vriendelijke barman vond het geen goed idee om de reeds volgetankte Hero een laatste alcoholische versnapering te gunnen. Hero dacht daar anders over en trad krachtig op, als een waardig volksvertegenwoordiger. Dit optreden resulteerde uiteindelijk in excuses aan de barman en het publiekelijk opbiechten van zijn alcoholprobleem, waar hij ‘hard aan gaat werken’, aldus het fruithapje. Het vermakelijke aan dit verhaal is dat onze goede vriend zich in de Tweede Kamer sterk maakt voor het zwaarder straffen van ‘zinloos geweld onder invloed van alcohol’. Het geven van praktijkvoorbeelden draagt over het algemeen bij aan het inzichtelijk maken van problemen of oplossingen. Het imago van de politiek zou er dan ook enorm bij gebaat zijn, als alle plannen eerst eens door de bedenker lijfelijk ondergaan zouden worden, voor ze op de bevolking worden uitgetest.

Uitglijders tijdens het golfspel halen meestal het 8-uur journaal niet. Die vinden over het algemeen plaats in de beschutting van de bomen en het schaamrood beperkt zich meestal tot de uitvoerder. Een shank die de bal in het bos of het water doet verdwijnen, is zo’n klein moment van gêne. Bill Clinton die met zijn driver vanaf de teebox de bal naar links trekt en deze vol in het gezicht van een toeschouwer ramt, is een pijnlijk moment voor uitvoerder en fan. Verder openbaart het schaamrood zich door een vogel uit de lucht te slaan, je bal zonder waarschuwing uit het bos op het achterhoofd van je medespeler te plaatsen, de intentie hebben om die ene boom op de fairway te missen maar uiteindelijk vol raken waardoor je moet bukken om niet bewusteloos te gaan door je eigen bal. Het is zo maar een greep uit gebeurtenissen waardoor je imago als standvastige golfer een deukje op kan lopen.

Soms heb je niet eens een bal nodig om voor ongelukkige schlemiel uitgemaakt te worden. Een buggy besturen op Golf de Champagne in Viller-Argon Frankrijk als de regen de heuvel voor de green zo glad heeft gemaakt, dat de buggy al spinnend om zijn as en banentrekkend naast de vlag tot stilstand komt. Je mede flightgenoot vasthouden terwijl deze voorover hangt om zijn balletje uit de rand van de sloot te redden, je realiserend dat de zwaartekracht het gaat winnen van jouw spierkracht en jezelf in zelfreddend reflex afzetten om met je laatste trapbeweging je mede flightgenoot onder water te laten verdwijnen.

U begrijpt nu beter waarom u bij het betreden van een golfbaan gewaarschuwd wordt door een groot bord met de tekst ‘gevaarlijk terrein, alleen toegankelijk voor golfers’.

(oktober 2009)

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...