Een greep columns

De ideale schoonzoon

Tiger Woods heeft een klein probleempje.

Boekenkasten vol zijn er geschreven over het verschil tussen man en vrouw. Kwam de ene van Mars, dan kwam de ander toch zeker van Venus. Met het groter worden van de hersenen groeide het besef dat we elkaar als gelijken dienen te behandelen. Feminisme heeft de ‘vrouwenvoet’ tussen de ‘mannendeur’ gezet en de gevoeligheid tussen de stammen neemt toe.

In den beginne was het redelijk simpel en buitengewoon overzichtelijk. Dimitri Verhulst vat dat in zijn ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ krachtig samen. Als een man zin had, dan nam hij. Als een man kwaad was, dan sloeg hij zijn vrouw en als een man een goede bui had, ging hij kaarten met zijn vrienden.

Tegenwoordig kom je daar niet zo makkelijk meer mee weg. Met de emancipatie van de vrouw, aangevoerd in 1894 door Aletta Jacobs met de oprichting van ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’, is het met de eenvoud gedaan. Als een man zin heeft, kan hij wachten op zijn beurt. Als een man kwaad is, dan kan hij zelf een dreun krijgen en als een man een goede bui heeft, zet hij het vuilnis buiten en belt de vrouw haar vriendinnen nog even.

De enige kloof die nog overbrugd moet worden is de genetische. Sinds de vrouw de verschillen tussen emoties en bijbehorend gedrag haarfijn aan haar man heeft uitgelegd, wordt er verwacht dat de man het geleerde op het juiste moment in de praktijk brengt. Hij dient zorgzaam, medelevend, ontroerd, sensibel, behulpzaam, invoelend, stoer, daadkrachtig, speels, humorvol, gevat, erudiet, bekwaam, relativerend, zacht en lief te zijn. Uiterlijk van Brad Pitt is geen voorwaarde, maar het mag wel. Dit alles wel graag op het juiste moment.

De complexiteit is voelbaar groeiende. De genetische kloof zit ’m in de hersenen. Kort samengevat kunnen de beide hersenhelften van vrouwen samenwerken. Als gevolg dat ze allerlei dingen tegelijk kunnen en ook nog eens ontstane emoties in rake zinnen weten te vatten. Bij de man ontbreekt deze samenwerking. Die is gedoemd om maar één ding tegelijk uit te voeren. Daar komt bij dat hij visueel is ingesteld, een eigenschap die vaak tot een verrekte nek leidt. Voeg nu de vroege godverdomse bol mannelijkheid samen met de huidige visuele emotie en je komt tot de conclusie: de man denkt maar aan één ding!

Tiger Woods liep gezichtsverwondingen op door een ruzie met zijn vrouw. Elin Nordegren zou bij een hoogoplopende ruzie over een andere vrouw haar man in zijn gezicht hebben gekrabd. Toen hij met zijn auto wilde vertrekken ramde ze met een golfclub op de auto. Daardoor afgeleid reed Woods tegen een brandkraan en een boom. Toen kwamen er nog andere feitjes aan het licht en meldden zich spontaan dertien andere dames.

De ideale schoonzoon, wereldburger en op het eerste gezicht een moreel gedisciplineerd man, heeft het oerinstinct niet in bedwang weten te houden. Het gebrek aan samenwerking tussen de hersenhelften heeft hem een flinke deuk opgeleverd.

De golfsport mag zich prijzen met een wonderbaarlijk vooruitziende blik. Om potentiële moeilijkheden, die mogelijk te maken kunnen hebben met de hierboven beschreven problematiek, te vermijden, zijn er op iedere hole aparte afslagplaatsen voor de man en de vrouw aangelegd. Hierdoor kan er zonder gevaar voor reputatie genoten worden van het leukste spelletje dat er is.

(december 2009)

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...

Lees de overige 33 columns. Bestel nu het boek ...